Новини

Чи є підстави для зниження ціни на електроенергію для бізнесу України?

05/08/2021

Директор енергетичної компанії «ВІМК» Олександр Дацко висловив свою думку щодо того, чи є підстави зниження вартості електрики для українського бізнесу.

Про це повідомляє прес-служба компанії “ВІМК”.

«Як я вже казав минулого місяця, Україна (як решта більшості європейських та азіатських країн) перебуває у вкрай важкій ситуації з енергоресурсами. Ціна на газ та вугілля б’є всі історичні рекорди: природний Газ – 32 тисячі гривень за 1000 м3, вугілля від 160 до 230 доларів за тонну. Як наслідок цього в Китаї вже вводяться обмеження щодо постачання електроенергії, що призвело до віялових відключень промисловості країни, у Великій Британії ціна за 1 кВт*годину електроенергії у перерахунку на гривні склала 92 гривні. Що стосується нас, особисто, то ситуація не набагато краща!» – зазначив Дацко.

За його словами, основних причин такої високої вартості є кілька:

«Держшахти порівняно з 2018 роком зменшили видобуток вугілля у 2,5 рази, ситуація на теплових генеруючих станціях (37% усієї електроенергії України) найскладніша, дефіцит вугілля та газу сягає 50%. + вартість цих ресурсів.

Україна повною мірою зобов’язана виконувати взяті нею зобов’язання перед іноземними інвесторами щодо виплати так званої зеленої електроенергії (сонце/вітер), а цей тариф становить 0,16 євроцентів за 1 кВт*годину. До 31.12.24 року, а ця величина також закладена у тарифі для бізнесу та промисловості.

Тариф для населення, який затвердили з 1.10.2021 року, а саме за споживання до 250 кВтгод ціна 1,44 грн/кВт, а понад 250 кВтгод по 1,68 грн/кВт. Цей так званий проект покриватиметься за рахунок зменшення частки на енергетичному ринку країни найдешевшої електроенергії, а саме «ЕНЕРГОАТОМ» та «УКРГІДРОЕНЕРГО».

Що б ви розуміли, зараз реальна ціна на електроенергію у закупівлі це 3,55 грн/кВт*год без ПДВ (ціна з тарифом на розподіл АТ «Миколаївобленерго» та тарифу на передачу електроенергії НЕК «Укренерго»), а населенню будуть продавати по 1,44 грн/кВт, і різниця в 2,11 грн/кВт також відобразиться на формуванні ціни для бізнесу, важкої промисловості та інших сфер, де електроенергія в собівартості товару займає понад 12 %.

Якщо скласти всі ці фактори в купу, то висновок лише один: жодних причин падіння ціни на електроенергію в країні на сьогодні просто немає!» – резюмував Олександр Дацко.